דף הבית >> מאמרים >> הכל על הקומפוסט

כל מה שרצית לדעת על הקומפוסט ולא העזת לשאול

מהו קומפוסט?
קומפוסט הוא תוצר אורגאני המיוצר משיירי צמחים וחומרים אורגאניים.
חומרים אלה עוברים תהליך פירוק ביולוגי , בסוף התהליך מתקבל חומר המכיל תרכובות אורגניות בשלבי פירוק שונים, מינרלים וכמות גדולה של מיקרואורגניזמים.

הקומפוסט אינו דשן , נדרש ממנו תהליך פירוק כדי להפוך לכזה.
לכן אינו פועל במהירות - השפעתו מתונה ולטווח ארוך .
כמות היסודות שיש בשקית אחת של דשן גרגרי בשחרור איטי מבוקר, שווה בערכה לכמות היסודות שיש במשאית שלמה של קומפוסט.

יתרונות הקומפוסט
באמצעות הקומפוסט נחזיר לקרקע שאריות אורגניות מהמטבח או מהגינה.
קומפוסט משפר את אחיזת המים והמינרלים בקרקע ,
משפר את האוורור בקרקע כבדה , ואת פעילות המיקרו-אורגניזמים בקרקע.

חומרים להכנת קומפוסט
מהבית:  חומר אורגאני מן הצומח: שאריות פירות וירקות , שאריות מזון כגון לחם , אורז , דגנים , אטריות וקליפות ביצים , שאריות קפה ושקיות תה . פיסות קטנות של שאריות בד טבעי (כותנה או צמר) , נייר קרטון או טישו
מהגינה: ענפים גזומים של עצים ושיחים , עלי שלכת , דשא קצוץ , גזם גדרות , נסורת ואפר של מדורות .
חציר , גללים של בעלי חיים אוכלי-עשב-בלבד.
אסור להכניס: מחטי אורן , עשבים שרוססו בקוטלי מזיקים , צמחים נגועים במחלות. הפרשות אדם, הפרשות כלבים וחתולים , פגרי חיות חומרים שאינם מתפרקים באופן ביולוגי (מתכות ,פלסטיק ,זכוכית וכו`) ,
רצוי מאד לא להוסיף פסולת מן החי (גבינה, בשר, עצמות, דגים, ביצים).
מסוכן מאוד ואסור להכניס סוללות !!!

אפשרויות למיכלים
  • בערימה פתוחה בגינה. אפשר ערימה פתוחה או מגודרת ברשת לולים. בעייתי בשטח קטן, אבל אפשרי: בונים ערמה בשכבות כמתואר בהמשך, דואגים שתהיה מכוסה בקש או שקים ישנים.
  • בור- להטמין את הקומפוסט בבור בעומק עד מטר- היתרון בכך שנוח יותר לכסות ויותר קל לשמור על לחות בקיץ
  • במיכל חסר תחתית, למשל: פח זבל שתחתיות הוסרה
  • בקומפוסטר פלסטיק קנוי עם תחתית פתוחה
  • ארגז קרטון מחוזק: מכניסים זה לזה ארגזי קרטון קרובים בגודל, כך שיש לפחות שתי שכבות של קרטון. ממלאים בשכבות של חומר אורגני רטוב ויבש, קצת אדמה או חול וזבל בעלי חיים אם יש (מאיץ ומשפר מאד את האיכות).
יש למקום במקום מוצל חלקית.
חשוב שיהיה מגע מקסימאלי עם האדמה כדי שיצורים רצויים יוכלו להכנס אליה
חשוב שיהיה אוורור לערמה.
חשוב שנוזלים יוכלו להתנקז ממנה.

הוראות הכנה
  • שכבות -  למלא את תחתית המיכל ("קומפוסטר")בגזם גס שירקב לאט ויאפשר ניקוז טוב ואוורור מלמטה. 
    מעל הגזם יש להוסיף לסירוגין כמויות שוות של חומר יבש (ענפים , עלים יבשים וכו,) וחומר רטוב (פסולת מטבח ,פרחים,דשא וכדו`).
  • לחות - יש חשיבות רבה לרמת הלחות בקומפוסטר: התערובת צריכה להיות לחה כמטלית סחוטה - לא רטובה מדי ולא יבשה. במידת הצורך יש להוסיף מים  לתוספת לחות או חומר יבש אם רטוב מידי, ולערבב.
    ריח של אמוניה או כמו ביצה סרוחה או זבובים- מעיד על עודף לחות
  • ערבוב - מידי פעם רצוי לערבב באמצעות קלשון או מוט כדי לאפשר אוורור טוב יותר של מרכז התערובת.
  • גודל - ככל שהמרכיבים קצוצים וקטנים יותר תהליך הפירוק יתרחש מהר יותר.
  • טיוב הקרקע - אפשר להכניס לקומפוסט אבקת סלעים, ותוספים שונים שמתאימים לשיפור הקרקע המקומית. לגינה עם אדמה כבדה, נוסיף לקומפוסט קצת חול, לאדמה חסרת מיקרו ניוטריטים- נוסיף לקומפוסט אפר מדורה, וכדומה.
  • זבל בעלי-חיים – מזרז הכנה.
  • זבל עופות הוא חנקני יותר (מכיל גם את השתנן של העופות) ולכן גם אפקטיבי יותר, בעיקר אם רוב החומר הוא יבש כמו עצים מרוסקים.
  • זבל בקר יהיה מצויין, אם החומר רובו ירוק ורטוב.
  • זבל צאן הוא משובח במיוחד לקומפוסט בכל הרכב
  • מישרות – משפרות תהליך התסיסה.
  • שמרים (חבילת שמרים בדלי מים עם סוכר או שאריות פירות, לחכות לילה ולשפוך)
  • צמחיה מותססת (מים ופרחים מאגרטל שמתחיל להסריח)
  • גזם של צמחים- רצוי צמחי תבלין, ריח או ירקות חריפים שמשרים כמה ימים בדלי מים)
*** בתהליך ההבשלה נוצר חום. זה סימן להתקדמות תהליך ההבשלה של הקומפוסט.

מתי מוכן?
  • לקומפוסט צבע חום-שחור,
  • הוא לא חם,
  • הוא מתפורר בקלות,
  • ריחו כריח אדמה לחה אחרי הגשם (לא מסריח).
  • הוא לא מושך זבובים.
בעיות אפשריות
  • הבעיה: ריח חריף של אמוניה.      הסיבה: חסר פחמן.     הפתרון: להוסיף חומר עשיר בפחמן (עיתונים, עלים יבשים, אפר).
  • הבעיה: ריח רע של אוכל מקולקל.  הסיבה: חוסר אויר או עודף רטיבות.  הפתרון:יש לערבב את הערימה ולהפוך אותה. לשפר את הניקוז
  • הבעיה: הרבה זבובים.      הסיבה: פני הערימה גלויים.    הפתרון: לכסות בעלים יבשים או אפר.
  • הבעיה: הקומפוסט לא מתחמם.    הסיבה: חוסר בחנקן או אין מספיק חומר.      הפתרון: יש להוסיף חומר, וגם חומר עשיר בחנקן (דשא קצוץ, ירקות וכו').
אחסון
ניתן לאחסן לתקופה בלתי מוגבלת.
רצוי לאחסן בערימה מאווררת הממוקמת במקום מוצל או בשקים מאווררים.

למה לא לשים קומפוסט על דשא?
חלק ניכר מהקומפוסט הוא חומר יבש. כאשר הוא מצטבר מעל הדשא הוא יוצר "סכך" "טאצ'".
הצטברות של סכך מעל הדשא גרועה. היא מהווה סביבה מצויינת להתפתחות מחלות פטריתיות, ומונעת ניצול מלא של ההשקיה.
לכן, יצרני הדשא הגדולים ממליצים לא(!!!) לשפוך קומפוסט מעל הדשא,
השימוש בקומפוסט במדשאה הוא רק כהכנה, מתחת למרבדים לפני שתילתם.

כאמור לעיל, קומפוסט מוכן לא מחמם ולכן, השימוש הנפוץ בקומפוסט בתחילת החורף למטרות "חימום והגנה" הוא שגוי מעיקרו
הסיכון גדול מהסיכוי, והנזק רב מהתועלת.
ולכן לא לשפוך קומפוסט על דשא.
אז למה לפעמים כששמים קומפוסט על דשא פתאום יש צבע יפה? פשוט מאד, כי הדשא היה רעב, והוא משתמש בחנקן שבקומפוסט...
מה כן מומלץ? למדשאה מומלץ דישון בגרגרים בשחרור איטי מבוקר, או לחלופין, דישון בדשנים לא מורכבים, לפי בדיקות קרקע.

כתבה: מיכל אליעד – חלומות בירוק. אדריכלות נוף ועיצוב גינות.