תאורת גן – לגינה יפה כל היממה
למה צריך את זה בכלל?
כאשר אנשים מקימים את גינת חלומותיהם, הם שותלים עצים, פרחים ודשא. מקשטים אותה ונהנים ממנה בכל שעות היום. ואז מגיע הלילה, החושך והאפלה מציפים את הגינה היפה, והיא נעלמת. דוקא בלילות הקיץ הנעימים, שבהם נעים לשבת בגינה ולהנות מקולות הלילה והבריזה הלילית, דוקא אז האפלה מגרשת את האנשים פנימה. כל החלל הגדול והיפה הזה מתבזבז במשך שעות ארוכות מאד.
בבתים החדשים של ימינו יש חלונות זכוכית ופתחים נרחבים, שלרוב צופים החוצה אל גינה אפלולית ושחורה. לפעמים זו אפילו תחושה די מאיימת.
כל זה יכול להתהפך על ידי הארת החלל מחוץ למבנה. תאורת גן באמת יכולה להפוך חלל אפלולי ומאיים לגן עדן מלכותי ועשיר. הארת הגן מאפשרת להשתמש בו 24 שעות ביממה, ולא רק בשעות היום.
החדשות הטובות הן שזה קל מאד לביצוע וגם לא יקר במיוחד.
בימינו, השימוש בגופי תאורה במתח נמוך ובלד, מאפשרים כבלים שלא צריכים להיות קבורים עמוק בצורה מוגנת, כפי שנדרש מכבלי מתח רשת. גם גופי התאורה עצמם הם עדינים ומעוצבים ולא יקרים במיוחד. צריכת החשמל של הגופים היא זעומה, כך שגם חשבון החשמל לא מושפע משמעותית מכך.
סוגי תאורת גן
הרעיון הוא לא להציף את הגינה באור יקרות שמאפשר לראות כל גרגר אורז בכל פינה של הגינה, אלא תאורה
נעימה ומושכת.
תאורת הגינה מתחלקת לתאורה פונקציונאלית ותאורת אוירה. לכל אחת יש תתי-חלוקה למטרות שונות:
- תאורת הצפה – תאורה פונקציונאלית, למשל באזור האכילה בפרגולה מעל משטח הישיבה. תאורה חזקה וברורה, כזו שמאפשרת לראות כל גרגר אורז בצלחת.
- תאורה שנדלקת ע"י תנועה – פרוג'קטורים שנדלקים עם תזוזה – למשל בחניה.
- תאורת סימון שבילים – תאורה שאמורה להאיר את השבילים ההקפיים בהם הולכים. אור זה לא אמור להיות אור חזק, מספיק אור ברמה של נר בשקית נייר. המטרה היא לסמן את הדרך ולעשות אותה בטוחה.
- תאורת מבנה – לרוב גופי תאורה צמודי קיר, לפעמים גופים up-down.
הם מאירים את המבנה ותורמים ליופיו בלילה. - תאורת אוירה – תאורה התורמת לאופי הלילי של הגן ולהרגשת המרחב. למשל, ספוטים על גזעי עצים, זה המקום שבו לשפוך אור על צמח פיסולי, כך שהוא מטיל צל על קיר אחורי ומוסיף המון דרמה, תאורה תת-מימית בבריכת הנוי, נקודות מאור בפינות המדשאה, תאורה תלויה מעץ גבוה, או תאורה עילית שנותנת אור-ירח-רך מלמעלה על המדשאה.. .
אילו גופי תאורה נקנה?
מאד חשוב לבחור גופים שלא יסנוורו, ולהציב אותם כך שלא יכוונו לעיניים.
רצוי מאד שכל סוג תאורה יופעל על מפסק נפרד, במעגל נפרד משלו.
חומרים: יש גופים מפלסטיק, ממתכת, מזכוכית ושילוב של כל אלו.
עיצוב: ישנם גופים בעיצוב עכשוי, מודרני או כפרי.
סוגי גופי תאורת גינה: ישנם ספוטים, עמודי-פטריות, עמודים גבוהים, גופים תלויים, גופים צמודי קיר, שקועי רצפה/דק, שקועי מדרגות ועוד. כל אחד מהם מתאים למטרה שונה.
מחירים: בגדול, ישנן שתי רמות מחירים – הגופים הסיניים הזולים, וגופים תוצרת אירופה או ארה"ב וגם תוצרת ישראל. ההבדל במחיר משקף מאד את האיכות: בתנאי חוץ, הגופים הזולים נוטים להתפרק ולהתקלף במהירות די גבוהה.
תכנון תאורת גן
כל האמור לעיל דורש התאמת התאורה לגינה. יש לדעת כמה גופים לשים, כדי שלא יהיה יותר מידי וגם לא פחות מידי. יש להתאים את התאורה מבחינת פונקציונאליות. יש למקם את הגופים נכון, וכמובן גם לבחור גופים מתאימים.
כל זה דורש הבנה טכנית, מיומנויות בעיצוב גינה ודימיון עשיר. אני מתכננת תאורה לכל הגינות שלי. זה הופך אותן ליפות ומיוחדות גם בלילה.
בגינות מיוחדות אפילו ניתן להזמין דרכי יועץ תאורה מקצועי ללא תמורה נוספת.
לסיכום:
תאורת גינה היא מומלצת מאד. היא תהפוך את הגינה ליפה ושימושית בכל שעות היממה.